Planning en ontwerp
In nagenoeg iedere één en tweegezinswoning kan men gebruik maken van een pelletverwarming. Zelfs in grotere gebouwen zoals appartementen, winkels, hotels, verzorgingstehuizen, campings of sportaccomodaties zijn in de meeste gevallen geschikt.
Het belangrijkste is om een geschikte plaats voor de opslag van de pellets te vinden. Mocht er niet genoeg ruimte beschikbaar zijn in het huis, kan een ondergrondse tank als alternatief worden gebruikt.Ook geweven silo's zijn mogelijk voor buitenopstelling, maar zij moeten wel worden beschermd tegen regen door bijvoorbeeld een carport.
Dit beeld toont een geweven tank met zuigschroef.
De plaats van de stookruimte en pelletopslagruimte kunnen onafhankelijk van elkaar gekozen worden. De pellets worden bij de nieuwe pelletketel " SolvisLino 3 " automatisch in slangen aangezogen (zuigschroef) en zo van de pelletopslag naar de ketel gebracht.
Vlak bij de installatie van de pelletketel moet een schoorsteen beschikbaar zijn. Als alternatief kan een inox schoorsteen op de buitenmuur gemonteerd worden.
In huizen die voorheen met stookolie werden verwarmd, volstaat in de meeste gevallen de ruimte van de vroegere olietank. De ruimte moet in elk geval droog zijn en alle installatiekabels ( vooral electriciteitskabels ) moeten worden verwijderd.
Voor de grootte van de opslagruimte gelden volgende vuistregels:
- Opslagruimte voor 1 jaar = 1,0 m³ x vermogen van de ketel in kW
- Verbruik voor 1 jaar = 360 kg x vermogen van de ketel in kW
Deze gegevens voor de opslagruimte zijn geldig voor de totale ruimte (hellende vlakken, onvolledige vullen en ledigen zijn inbegrepen)
Voorbeeld: huis met 15 kW vermogen van de ketel
- Berging volume : 15 kW ketelvermogen x = 1,0 m³ 15 m³ pelletopslagruimte
- Verbruik: 15 kW ketelvermogen x 360 kg pellets = 5400 kg / jaar
Houtpellets kunnen op vele plaatsen worden opgeslagen, omdat ze geurloos zijn en geen milieu gevaarlijke stoffen bevatten:dakzolder, tuinhuisje, carport,aardsilo .. .
Voor elke opslaglocatie, zijn er geschikte opslag technieken. Het is wel heel belangrijk dat er geen vochtigheid is zodat de pellets niet opzwellen.
In België zijn er voor een gezinswoning geen speciale voorschriften voor de opslag van pellets.
Maar voor grotere gebouwen en zeker in openbare gebouwen gelden uiteraard strengere reglementeringen en zal men wel best contact opnemen met de plaatselijke brandweercommandant gezien de interpretatie van de voorschriften in Belgie nogal eens kan verschillen afhankelijk van uw regio.