FAQ Pelletverwarming

Heb ik een nieuwe inox buis in de schoorsteen nodig?

Deze vraag kunnen we niet uniform beantwoorden. Deze vraag zal u met uw installateur (eventueel samen met de schoorsteenveger) moeten bespreken. 
In ieder geval zijn er strenge regels waar de rookgasafvoer mag uitmonden, dit zal uw installateur ook terplaatse moeten bekijken.

Heb ik een nieuwe circulatiepomp nodig?

Meestal wel en deze pomp betaalt zichzelf snel terug: De besparing in vergelijking met een normale circulatiepomp is ongeveer € 50 per jaar .

In sommige regio's kan men hier zelfs een premie voor krijgen, meestal is een pomp met een energie-efficiëntieklasse A voorgeschreven. 

Welke subsidies zijn er?

In België zijn er verschillende subsidies van de federale, regionale, provinciale en lokale overheden, alsook van de netbeheerders. In ons land zijn de subsidies ook heel verschillend per gewest. Over het algemeen kunnen de diverse overheidssubsidies gecombineerd worden . En dan zijn er uiteraard ook nog de grote verschillen tussen renovatie en nieuwbouw maar ook tussen woongebouwen en bedrijven. Uw solvis energiespecialist zal u hieromtrent graag verder adviseren en u ook verder helpen bij het invullen van alle nodige documenten.

Een overzicht van de belangrijkste steun kunt u   hier vinden. 

Enkele voorbeelden van de steun door de netbeheerder bij renovatie van woongebouwen:

 • maximaal  2.750 € subsidie voor een SolvisMax zonnesysteem 
 • maximaal  1.700 € subsidie voor een warmtepomp SolvisVaero 
 • maximaal  4.450 € subsidie voor de combinatie van beide systemen 
 • Voor beschermde afnemers zal deze subsidie verdubbeld worden!

Bedrijven kunnen een beroep doen op de steun van het FOD

Wat zijn houtpellets nu eigenlijk?

De houtpellets worden volgens hun kwaliteit gemaakt van gedroogde, houtresten (zaagsel, houtsnippers, residuen) met een diameter van ongeveer 6 mm en een lengte van 3 tot 40 mm. Zij worden geperst zonder de toevoeging van chemische bindmiddelen onder hoge druk en met een verbrandingswaarde van ongeveer 5 kW / kg. Aldus correspondeert de energie-inhoud van een kilogram pellets  met ongeveer een halve liter olie . 

 Afbeelding: 1 kWh pellets (= 200 g) en 1 kWh van de brandstof (= 100 ml)  Bron: www.heizkostenfuchs.de , Bodo Staab

Hoe herken ik een goede vakman voor de installatie van mijn pelletverwarming

Veel installateurs hebben intussen al goede ervaringen met pelletverwarming. Deze hebben in Duitsland reeds een certificaat „Fachbetrieb Pellets und Biomasse“. (In Belgie is er momenteel nog geen speciale erkenning )

Pelletheizung Test HandwerkerPelletheizung Test Handwerker

Is mijn huis geschikt voor de pelletketel SolvisLino 3?

In nagenoeg iedere één en tweegezinswoning kan men gebruik maken van een pelletverwarming. Zelfs in grotere gebouwen zoals appartementen, winkels, hotels, verzorgingstehuizen, campings of sportaccomodaties zijn in de meeste gevallen geschikt. 
Het belangrijkste is om een geschikte plaats voor de opslag van de pellets te vinden. Mocht er niet genoeg ruimte beschikbaar zijn in het huis, kan een ondergrondse tank als alternatief worden gebruikt.Ook geweven silo's zijn mogelijk voor buitenopstelling, maar zij moeten wel worden beschermd tegen regen door bijvoorbeeld een carport.

Dit beeld toont een geweven tank met zuigschroef.

Pelletbrandstof, pelletopslagruimtePelletbrandstof, pelletopslagruimte met Mole

Hoe lang duurt de installatie?

Voor de installatie van pelletketel en pelletopslagruimte heb je afhankelijk van de installatie  3 tot 5 werkdagen nodig. 
Sommige installateurs bieden u tegen een vergoeding de tijdelijke beschikbaarheid van warm water aan en soms zelfs ook een tijdelijke verwarming.

Montage pelletopslagruimte met Mole systeemMontage pelletopslagruimte met Mole systeem

Is een pelletverwarming veilig?

Ja . Alle moderne pelletketels hebben een geavanceerde beveiligingstechniek met meerdere beveiliging niveau's. Ze zijn met deze van een normale gas of olie ketel absoluut vergelijkbaar.

Heb ik een hydraulische balans nodig?

In de meeste gevallen wel. Hydraulische compensatie zorgt ervoor dat alle radiatoren de juiste hoeveelheid water krijgen.

Dit verhoogt het comfort en vermindert de stookkostenEen zeer zinvolle maatregel. In Duitsland wordt de

hydraulische balans van de verwarming gewoonlijk voorgeschreven indien men wil genieten van steunmaatregelen. 

hydraulische compensatie verwarminghydraulische compensatie verwarming

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

De overheid geeft goedkope leningen die speciaal dienen om energiebesparende investeringen mee te financieren. U kan verschillende mogelijke leningen afsluiten.

FRGE-lening

Een FRGE-lening is een lening van het Fonds voor de Reductie van de Globale Energiekost (FRGE). Het FRGE geeft goedkope leningen met een intrest van maximaal 2% voor werken waardoor u energie zal besparen in uw woning.

U kan enkel een FRGE-lening aangaan als er in uw gemeente een 'lokale entiteit' van het FRGE gevestigd is.

Sociale lening

Er zijn verschillende sociale leningen om uw woning te bouwen, te kopen of te verbouwen. Een sociale lening kan u verkrijgen bij:

Is de pelletprijs afhankelijk van de Olieprijs?

De houtpelletmarkt is absoluut niet gekoppeld aan de olieprijs. Houtpellets fabrikanten en leveranciers zijn middelgrote bedrijven gevestigd in Europa ( ook in België ). De prijs van de pellets vertoonde in het verleden slechts kleine schommelingen .

Prijs Prijzen pelletsPrijs Prijzen pellets

Heeft men al veel ervaring met pelletverwarming?

 

Ja .De techniek van de pelletverwarming werd in de begin jaren negentig ontwikkeld, voornamelijk in Oostenrijk. De huidige pelletketels behoren dus ondertussen al tot de 3e en 4e ontwikkelings generatie. Ze zijn op gebied van verbranding, regeling, kwaliteit en duurzaamheid voor 100% vergelijkbaar is met een stookketel voor conventionele brandstoffen, zowaar zelfs nog beter.

Dikwijls wordt een test van stiftung warentest van pelletketels afgebeeld, hierbij was de pelletketel met identieke bouw bij de beste twee toestellen uit de test.

Solvis geeft in tegenstelling tot andere Aanbieders 5 Jaar gratis garantie op een compleet systeem met pelletketel, buffervat - en collectoren!

Pelletkessel SolvisLino3 links in Kombination mit Speicher SolavisMax  Test markt intern: 1. Platz Pelletheizung  Blauer Engel SolvisLino3

Waar moet men op letten bij de planning van de pelletketel?

De plaats van de stookruimte en pelletopslagruimte kunnen onafhankelijk van elkaar gekozen worden. De pellets worden bij de nieuwe pelletketel " SolvisLino 3 " automatisch in slangen aangezogen (zuigschroef) en zo van de pelletopslag naar de ketel gebracht. 
Vlak bij de installatie van de pelletketel moet een schoorsteen beschikbaar zijn. Als alternatief kan een inox schoorsteen op de buitenmuur gemonteerd worden.

Wat is de levensduur van een pellet verwarming?

Solvis biedt 5 jaar productgarantie voor de pellet SolvisLino 3 .

Volgens onze ervaring van meer dan 10 jaar, kunnen we zeggen dat een  bedrijfsduur van 20 jaar en meer  voor een goede pelletketel absoluut realistisch is.  
De conventionele gas-of olie-ketels die heden op de markt te verkrijgen zijn, bereiken deze levensduur meestal belange niet!

5 jaar garantie Solvis pellet5 jaar garantie Solvis pellet

Is de bevoorrading van de Pellets in de toekomst verzekerd?

Hout als grondstof blijft voortdurend groeien. Over het algemeen worden meer bomen geplant dan gekaptDus is er een grote voorraad houtpellets beschikbaar.

Stijgt de waarde van mijn huis door dergelijke verwarming?

Ja, met een pelletverwarming zal de waarde van uw huis stijgen. Aangezien pellets tegenover fossiele brandstoffen bij de energetische berekening een voorsprong hebben. Woningen met dergelijke verwarming zullen een zeer gunstige energiescore hebben op het EPC certificaat dat sinds enkele jaren verplicht is bij de verkoop van immobiliën. Uit ervaring weten we dat u minstens de helft van de aankoopprijs terug bekomt bij een verkoop.

                                

Welke andere opslag mogelijkheden zijn er?

Houtpellets kunnen op vele plaatsen worden opgeslagen, omdat ze geurloos zijn en geen milieu gevaarlijke stoffen bevatten:dakzolder, tuinhuisje, carport,aardsilo .. . 
Voor elke opslaglocatie, zijn er geschikte opslag technieken. Het is wel heel belangrijk dat er geen vochtigheid is zodat de pellets niet opzwellen. 

Wat zijn de jaarlijkse exploitatie-en onderhoudskosten?

Een pelletketel onderhoud is niet veel ingewikkelder dan een gas-of olie ketel onderhoud .  
Alleen het reinigen van de ketel van vliegas is een extra tijdrovende stap. Als u een beetje handig bent kunt u dit uiteraard zelf doen en daardoor op deze kosten besparen. 

Worden bomen gekapt om pellets te maken?

Houtpellets worden voornamelijk van zaagsel gemaakt dat afkomstig is van de houtverwerking. Het gebruik van hout-energie zorgt voor meer bos onderhoud, zodat het bos beter haar positieve invloed op het grondwater, microklimaat, de luchtkwaliteit en de bodem stabiliteit kan uitoefenen.

Für die Deutsch-Lehrer: Heißt es Pelletskessel oder Pelletkessel?

Damit die Bildung nicht zu kurz kommt: Was meinen Sie? Heißt ein Kessel zur Verbrennung von Holzpellets „Pelletskessel“ oder „Pelletkessel“? Also: Mit „s“ in der Mitte oder nicht? Die Dudenredaktion rät bei neuen Worten (und Pellet-Technik ist erst ca. 15 Jahre alt) zu folgendem: 

„Das sogenannte „Binnen-s“, welches Hauptwörter verbinden kann, aber nicht muss, wird dann verwendet, wenn es dem Wortklang dienlich ist“. Es ist gilt also die Frage: Was klingt besser?: „Pelletskessel“ oder „Pelletkessel“.

Da diese Frage subjektiv ist, rät die freundliche Dame von der Duden-Redaktion zu einer Google-Recherche: Welche Wortvariante hat mehr Such-Treffer, wird also häufiger verwendet? Das Ergebnis:

 • „Pelletskessel“ hat in Google ca. 220.000 Treffer (und die Frage "Meinten Sie Pelletkessel?")
 • „Pelletkessel“ hat in Google ca. 346.000 Treffer

Vor 10 Jahren, als Pellettechnik noch sehr jung war hatte Google hier ein völlig anderes Verhältnis ausgeworfen. Damals war es so:

 • „Pelletskessel“ ca. 80.000 Treffer
 • „Pelletkessel“ ca. 5.000 Treffer

Der Grund ist so einfach, wie amüsant: Pellettechnik (oder eben Pelletstechnik) stammt aus Österreich. Stellen Sie sich also bitte einen urwüchsigen Grazer, Linzer oder Salzburger vor, wie er das für ihn holprige „Pelletkessel“ spricht. In den österreichischen Mundarten unmöglich. 
Denken Sie an Peter Alexander. Er würde weich, rund und mit beschwingter Stimmlage „Pelletskessel“ sagen.


Im Hochdeutschen dagegen stört das Binnen-s. Hier fällt ein klares und deutliches „Pellet-kessel“ viel leichter. So schließt sich der Kreis. Der Duden hat Recht. Jeder darf es nehmen wie er will. Und in Google verschiebt sich die Treffer-Quote vom „Pelletskessel“ zum „Pelletkessel“, weil der deutsche Markt so groß geworden ist und er sich seinen Kessel so nennt, wie er besser von den hochdeutschen Lippen kommt: Der Pelletkessel


Welke opslagruimte heb ik nodig voor de pellets?

In huizen die voorheen met stookolie werden verwarmd, volstaat in de meeste gevallen de ruimte van de vroegere olietank. De ruimte moet in elk geval droog zijn en alle installatiekabels ( vooral electriciteitskabels ) moeten worden verwijderd.  
Voor de grootte van de opslagruimte gelden volgende vuistregels: 

 • Opslagruimte voor 1 jaar = 1,0 m³ x vermogen van de ketel in kW 
 • Verbruik voor 1 jaar = 360 kg x vermogen van de ketel in kW 

Deze gegevens voor de opslagruimte zijn geldig voor de totale ruimte (hellende vlakken, onvolledige vullen en ledigen zijn inbegrepen)  
Voorbeeld: huis met 15 kW vermogen van de ketel 

 • Berging volume : 15 kW ketelvermogen x = 1,0 m³ 15 m³ pelletopslagruimte
 • Verbruik: 15 kW ketelvermogen x 360 kg pellets = 5400 kg / jaar

Zijn er criteria voor de kwaliteit van de pellets?

U kunt gebruik maken van in de handel verkrijgbare pellets met een diameter van 6 mm. 
(EN 14961-2, DIN plus ). 

Voor een optimaal energieverbruik en probleemloze werking, adviseren wij het gebruik van houtpellets met een EN plus certificaat.

Wanneer zal een pelletverwarming ingebouwd worden ?

In bestaande woningen is de plaatsing gewoonlijk altijd mogelijk. Meestal wordt een pelletverwarming geplaatst wanneer de oude stookketel zowiezo aan vervanging toe is.

Zijn er speciale brandveiligheidsvoorschriften?

In België zijn er voor een gezinswoning geen speciale voorschriften voor de opslag van pellets.

Maar voor grotere gebouwen en zeker in openbare gebouwen gelden uiteraard strengere reglementeringen en zal men wel best contact opnemen met de plaatselijke brandweercommandant gezien de interpretatie van de voorschriften in Belgie nogal eens kan verschillen afhankelijk van uw regio. 

Hoe schaars zijn olie en aardgas nu werkelijk?

Fossiele brandstoffen zijn dus uitputtelijk. Pellets als brandstof niet. Het is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen zoals gebruikelijk in Europa. Dit betekent dat er in  het bos slechts zoveel hout wordt gekapt, als er terug kan groeien .  
Fossiele, niet-hernieuwbare brandstoffen zoals olie en aardgas zijn slechts beperkt.  's wereldwijde olieproductie zal ooit eens stoppen.  We ervaren dit allen regelmatig als we tanken of bij onze stookkosten. De situatie wordt nog verergerd door de toenemende wereldwijde consumptie van olie en gas. Door de exploderende consumptie in de landen als China en India, is de prijsstijging nog groter. In de laatste 15 jaar (1997-2011),  is stookolie jaarlijks ongeveer 10,3% duurder geworden . Voor aardgas was dit ongeveer 5.9%. De toenemende wereldwijde vraag en de dalende reserves zullen er zeker toe leiden dat deze trend zich zal doorzetten. 

Koste een vat (159 liter) ruwe olie in 1970 nog onder de 2 US $ , is dit vandaag ( stand 2012) 125 US $. .Houtpellets zijn een hernieuwbare en dus prijsstabiele brandstof. Sinds ze verkrijgbaar zijn in grote hoeveelheden (sinds de late jaren 1990) steeg de  pellet prijs met ongeveer 3,0% per jaar , dat is ongeveer gelijk met de inflatie.

Wat kost een pelletverwarming?

Houtpelletketels hebben in vergelijking met gewone Ketels die aardgas of stookolie verbranden een relatief hoge aanschaffingsprijs. Das ligt enerzijds aan de relatief kleine aantallen en anderzijds aan de geavanceerde techniek. Aangezien een houtpelletketel zorgt voor een volautomatische verbranding van een vaste brandstof. Dat maakt ze fenomenaal maar ook wat duurder.

Wie zich vandaag een nieuwe condenserende stookolieketel aanschaft, moet daarvoor (inclusief montage, nieuwe rookgasafvoer, nieuwe sturing, nieuwe hoogwaardige warmwaterverwarming, nieuwe regeltechniek en hydraulische balansregeling alsook BTW inbegrepen) bij iedere installateur rekenen op ongeveer een bedrag tussen de 8.000 en 12.000 Euro. Bij een pelletketel betaalt u zo ongeveer het dubbele van die som, inclusief inrichting pelletopslag en toevoer.

 

Förderung reduziert quasi den Preis 

In Vlaanderen zijn er momenteel geen subsidies voor een pelletketel (voor gezinswoningen )

Voor bedrijven zijn er echter zeer goede steunmaatregelen voorzien !

 

Welke risico's brengen pellets met zich mee?

De vraag moet eigenlijk omgekeerd gesteld worden, omdat er geen risico's verbonden zijn aan pellets ,waar ze bij fossiele brandstoffen echter talrijk zijn. Vooral de olie-en gasproductie wordt geassocieerd met significante milieu-risico's, zoals de rampen in de Golf van Mexico of in de Noordzee voor Aberdeen ons duidelijk gemaakt hebben. Ook ongelukken met tankers, zoals met de Exxon Valdez liggen nog in ons geheugen.  
Wie met pellets verwarmt, beschermt niet alleen het milieu door  het gebruik van een klimaat-neutrale brandstof . De natuurlijke houten brandstof kan thuis worden bewaard zonder enige voorwaarden. Het transport van de pellets van de fabrikant naar de klanten gebeurt ook zonder risico.

Hoeveel geld kan ik met een pelletverwarming besparen?

Een gemiddelde gezinswoning verbruikt vandaag gemiddeld 2.500 l stookolie per jaar, wat ongeveer gelijk is aan 2.500 m³ aardgas. De warmtehoeveelheid bedraagd hierdoor ong. 25.000 kWh. Voor deze hoeveelheid stookolie betaald u (Stand 2012) ca. 2.250 Euro per jaar. Uw verwarming kost u aldus 9 ct. per Kilowattuur.

Wanneer u met een houtpelletverwarming stookt, dan betaald u (stand 2012) ongeveer de helft van deze prijs. In 1 jaar tijd spaart u zo dus daadwerkelijk reeds 1.125 Euro.

Aangezien de olieprijs in het verleden altijd veel meer gestegen is dan de pelletprijs bespaart u van jaar tot jaar meer. Blijft deze prijsontwikkeling zoals vroeger aanhouden dan bespaart u de eerste 10 jaar met een pelletverwarming al ongeveer 23.500 Euro.

Zijn er voldoende pellets?

Ja , er zijn genoeg pellets. Duitsland bvb is met een bosgebied van 11 miljoen hectare, één van de meest bosrijke landen in de wereld. Volgens de zogenaamde "National Forest Inventory"  is slechts ongeveer 60% van de jaarlijkse groei nodig voor het gebruikte hout . 

Goede groeiomstandigheden zijn voldoende voor de binnenlandse pellet productie. Ongeveer 60 pellet fabrikanten bieden genoeg pellets voor de binnenlandse markt en ook voor de export.

Ook in België zijn er al een aantal fabrikanten van houtpellets.

Bestaat een ketel die zowel pellets als stukhout kan verbranden?

Ja. Echter men heeft het bij zo een constructie eerder gecompliceerd gemaakt en men kan niet beide, pellets of stukhout goed verbranden.

Naar onze inschatting is voor een effectieve milieuvriendelijke verbranding zo een combinatie niet zinvol.

Het is wel mogelijk zonder problemen of beperkingen gebruik te maken van een combinatie van speciale ketels ( pelletketel en houtvergasser ) met een gezamenlijk buffervat zoals bvb de SolvisMax.

Waar komen de pellets vandaan?

Terwijl we onze olie en gas voor bijna 100%  in het buitenland kopen , zijn een groot deel van de pellets die verhandeld worden in Belgiê ook geproduceerd in Belgiê. Dit zorgt ook voor een tewerkstelling hier bij ons.  
Een "pelletverwarming" kopen, is kiezen voor een binnenlandse brandstof, die in de bossen voor hun eigen voordeur groeit en voor werk zorgen bij de plaatselijke hout en pellet producenten.  
Ook de vakbedrijven die zorgen voor de installatie en het onderhoud van de pellets installatie zijn uit de regio, en de pellet handelaar. De middelgrote  pellet industrie creëert werkgelegenheid voor de lokale bevolking .Belastingen vloeien terug in de schatkist van de gemeenten. Volgens het Duitse Pellet Instituut (depl),zorgde de pellet industrie in 2009 voor meer dan 8.000 banen en een omzet van 1,2 miljard euro in gans Duitsland.

Kan men een pelletketel met een thermische zonne-installatie combineren?

Graag, beide systemen hebben een zekere hoeveelheid van wateropslag nodig en vullen mekaar daardoor uitstekend aan. Ook een hydraulische houtkachel kan men perfect op zo een systeem aansluiten.

In beeld onder links de Pelletkessel SolvisLino 3, in het midden de SolvisMax gelaagde zonnebuffer en rechts de zonne-collector SolvisFera

Pelletheizung, Solarspeicher, Kollektor

Is verwarmen met pellets goed voor het milieu?

Verwarmen met houtpellets zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van klimaatschadelijk kooldioxide (CO2) bij uw verwarming. Bij de verbranding komt slechts zoveel CO2 vrij als de boom zelf bij het groeien heeft opgenomen. 
Stiftung Warentest heeft vastgesteld: Rekening houdend met de CO2-uitstoot door de productie en het transport van pellets zal een pellet verwarming slechts een vijfde van de uitstoot van een stookketel op fossiele brandstof vrijgeven. 
Verwarmen met pellets is een actieve, persoonlijke bijdrage voor het bestrijden van de klimaatverandering. 

 

 

Welk verschil is er in de werking tussen pelletketel en gas-stookolie-ketel?

Zoals bij gas- of stookolieketels heeft u vandaag ook bij pelletketels alle voordelen van een moderne verwarmingsinstallatie. Volautomatische ontsteking en verbranding -u moet zich enkel nog om de verbrandingsas bekommeren. Deze moet 1 tot 2 maal per stookseizoen ledigen.

De brandstofprijs van pellets ligt sinds jaren rond ongeveer de helft van de gas of stookolieprijs.

  

Zijn pellets in mijn omgeving steeds beschikbaar

Ja, pellets zijn wereldwijd altijd beshikbaar

Voldoet een pelletverwarming aan de huidige en toekomstige milieunormen ?

Wie een nieuwe woning bouwt is sinds dit jaar (2014) verplicht om zijn woning te voorzien van een minmum aandeel aan hernieuwbare energie. Met een pelletverwarming beschikt u vandaag al van de milieuvriendelijkste techniek van de toekomst en verwarmd u meteen 100% hernieuwbaar

Wat als mijn voorraad pellets op is?

Indien het zich voordoet dat midden in de winter de pellets opslagtank plots leeg is zonder dat je het tijdig gemerkt had, dan zal uw pellet leverancier zeker klaar zijn voor een spontane bijvulling. Voor dergelijke gevallen kunt u eenvoudig een paar zakken opslaan als een "reserve tank" of er gewoon enkele gaan kopen in een bouwmarkt.

Zal verwarmen met pellets duurder worden in de toekomst ?

In de laatste 15 jaar (stand 2012), dus vanaf dat houtpellets als brandstof gebruikt worden, was de prijsstijging gemiddeld 3,0% per jaar , en lag daarmee slechts iets boven de normale inflatie . 
Er is geen reden om aan te nemen dat de pellet prijzen drastisch zouden veranderen. Houtpellets zijn in tegenstelling tot gas en olie, een hernieuwbare energiebron.